”Junimea studențească”: noua generație

sâmbătă, 2 februarie 2013



A apărut în decembrie al anului abia trecut numărul 4 / 2012 al revistei ”Junimea studențească”, număr lansat în ședința cenaclului ”Quasar” de sâmbătă, 19 ianuarie a. c. Evenimentul s-a petrecut la Casa de Cultură a Studenților din Iași.
Coordonatorii Emilian Marcu și George Ceaușu - primul, poet și cel de-al doilea, prozator - s-au lăsat învăluiți de spiritul regretatului Dan Merișca, pentru care literatura generală, main stream-ul, era un caz particular al science-fiction-ului cel puțin din două puncte de vedere: etic și cognitiv. Aceeași teorie este susținută la ora actuală de Lucian Merișca, prezent în revistă cu povestire, la un loc cu proza semnată de Mircea Boboc, Alex Marinescu, Felicia Ceaușu, Larisa Sevastre, Marian Coman, Radu Vasile Chialda și Mihai Pricop. Valentin Lazăr și Luminița Manole abordează registrul dramatic.
Eseiștii acestui număr sunt Claudia Fitcovschi, Cosmin Dragomir, Ciprian Șoptică și Costel Andreiu iar studiile din domeniul social - umanistic sunt semnate de Ludmila Bârsan, Olga Cojocaru, Ionuț Horeanu și Victor Țuțuianu - ultimul raportându-se, de exemplu, la un subiect fascinant, și anume legile roboticii. Hărțuirea textuală îndreptată spre teritoriul actualității este practicată de Cătălin Boacnă, Maria Ioana Pastramă și Cristian Tudor Popescu.
Prin cele patru numere apărute până în prezent, ”Junimea studențească” se impune, în primul rând, ca tribună de lansare a tinerelor speranțe din mediul filologic ieșean și, în al doilea rând, ca ”motor de căutare” a unor talente între două vârste ce încă ”bântuie” pe la diversele cenacluri găzduite atât de Casa de Cultură a Studenților ieșeni, cât și de Muzeul Literaturii Române. Conținutul revistei este junimist nu numai cu raportare la vârsta protagoniștilor ei, ci și la programul prestigioșilor genitori ai societății ”Junimea”: cultivarea diversității literare (prin abordarea tuturor genurilor, inclusiv a celui liric) și culturale (prin înfruntarea unor spinoase probleme sociale) și a competențelor lingvistice (prin rememorarea unor topici ale tradiției naționale).
Pentru numărul următor, care va apărea în decursul primului semestru al noului an, materialele se primesc până la 10 februarie a. c. prin intermediul adreselor electronice junimea_studențească@yahoo.com, bogdan.federeac@yahoo.com și emilian_marcu@yahoo.com

                                                                                                Dan ALDEA

Labels: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu