"Iasi 600 + Quasar 30", a doua zi, CRONICA DE CENACLU, primul episod

duminică, 7 iunie 2009


Ne-am intalnit la ora 10 la galeriile Pod Pogor Fiul ale M.L.R. si-am inceput cu lansare de carti si reviste cu specific SF. si F.
Primul cuvant a fost, ca de obicei, al lui George Ceausu, care ne-a introdus in tematica programului.
Dupa scurta introducere a acestuia a luat cuvantul despre cartea sa 11 Septembrie 2001. Mitul, scriitorul italian Roberto Quaglia, care ne-a dezvaluit cateva detalii despre o istorie secreta a acestui eveniment, motivele pentru care a luat decizia de a scrie o carte pe marginea acestui subiect, starnind controverse. Comentarii problematice au fost aduse de catre jurnalistul stiintific Alexandru Mironov, Octavian Petcu, binecunoscutul George Ceausu si multi dintre cei aflati de fata, intr-un numar destul de mare fata de prima zi.



Intrebat de tanarul Ciprian Soptica: daca literatura SF mai are potentialul de a determina fenomene majore in planul politico-sociel, Roberto, prietenul obisnuit al Clubului Unesco Quasar, i-a raspuns afirmativ. Acest raspuns minimal a fost completat de Alexandru Mironov, spunand ca lumea s-a schimbat fundamental odata cu universul anticipat de romanele lui Jules Verne si ca de facto, noi traim intr-o lume creata de imaginarul stiintifico-fantastic al societatii, prin tehnica, stiinta, internet etc.

Apoi a fost prezentata revista botosaneana Sci-Fi Magazin de catre George Lazar, care a specificat problemele legate de difuzarea revistei si de managementul cultural defectuos al literaturii SF din Romania. Revista este mentinuta in viata de bunavointa unui grup de iubitori de SF: Catalin Moraru, Corneliu Rusu si Iulian Coneac.

In ceea ce priveste imaginea SF-ului romanesc in critica literara actuala, Lucian Merisca si George Ceausu propun o dezbatre critica a Istoriei Critice a Literaturii Romane a lui Nicolae Manolescu, sub tema Lista lui Manolescu, Sf-ul romanesc intre existenta si non existenta. Acest subiect a starnit reactii acide, argumentul pro SF al lui George Ceausu este reprezentat de un atac asupra tezei propuse de Manolescu, prin care acesta sustine ca nu exista SF in Romania, mai ales dupa 1990. Se aduce in discutie o paralela in favoarea SF-ului intre tomul lui Manolescu si Istoria Anticipatiei Romanesti a lui Mircea Oprita, aparuta la editura ieseana FeedBack.


Dupa o pauza de cafea, in care ne-am adaptat la Noile Media, incercand sa conectam un laptop la un LCD, la care am primit sprijinul reprezentantului M.L.R. Catalin Mihai Stefan, Alexandru Mironov a tinut sa ne prezinte un filmulet despre schimbarile spectaculoase din punct de vedere tehnico-stiintific, care vor avea loc in urmatorii ani, The Next Generation - Atlantykron 2008.






Marian Coman a prezentat cartile Editurii Tritonic si a facut apel la cei de fata sa cumparam carte SF, pentru ca numai in acest fel pot supravietui scriitorii si editurile care ii promoveaza.


A urmat momentul lui Dan Dobos, care si-a prezentat cartea Abatia, pentru care a primit premiul I Vladimir Colin, 2006, dupa care a vorbit despre cum este cu putinta ca un scriitor de Literatura SF sa se intretina din vanzare de carte, atata timp cat in Romania scriitorul este ancorat in contextul unui Day Time Job si despre cum este vazut SF-ul din punctul de vedere al scriitorului profesionist.


Discutiile l-au determinat pe Alexandru Mironov sa ne prezinte Mileniul Project, prin care ne-au fost relatate ultimele noutati in ceea ce priveste viitorul tehnico-stiintific al omenirii.

VIRTUAL SCIENCE


de Ciprian Iulian Soptica si Radu Vasile Chialda

Labels: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu