"Iasi 600 + Quasar 30", a doua zi, CRONICA DE CENACLU, al doilea episod

luni, 8 iunie 2009



Dupamasa, incepand cu ora 17.00, la sala Azur a casei de Cultura a Studentilor din Iasi, s-a incercat inscrierea activitatii Clubului Unesco Quasar in programul de ansamblu "Iasi 600", motiv pentru care Profesorul Corneliu Grumezea ne-a prezentat o posibila reinterpretare a istoriei Romaniei din perspectiva valorilor culturale ale Iasului. acesta a dorit sa ne demonstreze originea straveche a romanilor pornind de la analiza tablitelor de la Tartaria, el fiind sceptic in privinta acceptarii Iasului ca o capitala culturala a Romaniei. Totusi a apreciat faptul ca zona Iasului s-a incadrat in istoria vechii civilizatii Cucuteni. Iar inspre finalul cuvantarii sale s-a oprit asupra demistificarii istoriei Romaniei, atacand curentul pan-slavist, militand cu fervoare pentru ceea ce numim dacism.

Apoi a sosi randul managerului cultural Sorin Repanovici, care ne-a facut o succinta prezentare a proiectului international Atlantykron de la Cernavodă, proiect care se manifesta ca o academie de vara, sub egida caruia vor avea loc activitati legate de stiinta, comunicare si cultura, arte si alte activitati elevate.

Ana Maria Mihai a vorbit despre miturile romanesti si europene intr-o transpunere literara, punand accent pe originea dacica a romanilor. In final s-a discutat despre noile teorii antropologice privind originea si evolutia omului. Au avut interventii semnificative atat Alexandru Mironov, cat si Ovidiu Petcu.

Lucian Merisca l-a prezentat pe Casian Balabasciu, un huţul îndragostit de padure si de istoria stramosilor sai, care a venit cu cea mai recenta carte a sa , proaspat scoasa de sub tipar, despre Huţuli. Lucian Merisca ni l-a prezentat ca un scriitor de horor ortodox şi SF etnic, iar surpriza autorului a fost faptul ca printre cei care se aflau de fata, era si tanarul huţul Matei Hutopila, absolvent al facultatii de istorie, care a avut interventii importante.

In finalul zilei a doua, Clubul Unesco Quasar a acordat diplome de merit si participare pentru science fiction si genuri conexe. Lui Roberto Quaglia i s-a acordat diploma de cel mai nou roman al clubului, lui Octavian Petcu si lui Alexandru Mironov pentru jurnalism stiintific, lui Sorin Repanovici Marian Coman pentru management cultural si promovare a SF-ului, iar lui Casian Balabasciuc si Nick Sava pentru literatura SF.

consemnează Chialda Radu Vasile si Ciprian Iulian Soptica

Labels: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu